Als een stiefvader – naast de moeder – wordt belast met het gezag over een kind, kan ook worden bekeken of het kind zijn geslachtsnaam kan krijgen. In deze zaak wilde het hof niet zover gaan.

Een moeder en haar nieuwe partner verzorgen de nu 10-jarige zoon van de vrouw. Vorig jaar besliste de rechtbank dat beiden het gezag over het kind krijgen. Zowel de moeder als haar nieuwe partner wilden ook dat het kind de geslachtsnaam van de stiefvader zou krijgen, maar dat wees de rechtbank af. Dit proberen zij nu te regelen bij het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden.

Belang van het kind

In deze procedure verzet de vader zich ertegen dat de stiefvader het gezag krijgt over zijn kind. Dit is niet in het belang van zijn zoon, vindt de man, en de moeder heeft dit verzoek alleen in haar eigen belang gedaan en om hem te treffen in zijn vadergevoel. De moeder en de stiefvader leven nu wel in gezinsverband, maar het is niet zeker hoe lang dat zal duren. De vader zelf was nooit met het gezag belast.

Gezag

Het hof is het daar niet mee eens. De stiefvader zorgt al ruim tweeënhalf jaar samen met de moeder voor de jongen en staat daarom in een nauwe persoonlijke betrekking tot hem. Daarmee is voldaan aan de voorwaarden van het Burgerlijk Wetboek. De wet bepaalt dat het verzoek van een ouder om gezamenlijk gezag met een ander dan een ouder alleen wordt afgewezen als er gegronde vrees bestaat dat dan de belangen van het kind worden verwaarloosd. Daarvoor is hier geen aanleiding. De stiefvader vervult een ouderrol voor het kind, onderneemt activiteiten met hem en neemt samen met de moeder beslissingen over het kind. De jongen ontwikkelt zich goed. De vader zelf heeft geen contact met zijn zoon en was niet bij zijn opvoeding en verzorging betrokken.

Geslachtsnaam

Het kind wil dat zijn geslachtsnaam wordt gewijzigd in die van zijn stiefvader. Ook daartegen verzet de vader zich: dan wordt de laatste identiteitsband met zijn zoon doorgesneden. In tegenstelling tot de rechtbank wijst het hof een geslachtsnaamwijziging wel toe. Bij een gezagswijziging als deze (waarbij de stiefvader samen met de moeder met het gezag wordt belast) wordt ook gekeken naar de geslachtsnaam van het kind. Het kind heeft er last van dat hij de geslachtsnaam van zijn vader draagt, met wie hij geen contact heeft en die hij niet kent. Het kind wil die naam niet op zijn zwem- en judodiploma of op school gebruiken. Maar de geslachtsnaam van de stiefvader is ook niet geschikt, oordeelt het hof: dan bestaat het risico dat de jongen – in het geval hij zich op enig moment niet langer met zijn stiefvader verbonden zou voelen – zijn naam blijft dragen. Het is wel in zijn belang dat zijn geslachtsnaam wordt gewijzigd in die van zijn moeder: zij is de constante factor in zijn leven.

ECLI:NL:GHARL:2024:5722

Bron:Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden | jurisprudentie | ECLI:NL:GHARL:2024:5722 200.329.024 | 09-09-2024