Een man heeft geen vertrouwen in zijn bewindvoerder en mentor. Liever wil hij dat zijn nicht deze rol overneemt. Daarom vraagt hij bij de kantonrechter van de rechtbank het ontslag aan van zijn huidige bewindvoerder en mentor. Als de kantonrechter het verzoek afwijst, stapt de man naar het gerechtshof.
De 70-jarige man, die in een woonzorgcentrum verblijft, heeft sinds 2017 een bewindvoerder die beslist over zijn geld en goederen. Vijf jaar later wordt er ook een mentor benoemd, die beslissingen neemt op het persoonlijke vlak van de man. Het bewind en mentorschap worden door dezelfde organisatie uitgevoerd. Maar de man heeft geen vertrouwen in deze bewindvoerder en mentor. Hij vindt dat zij te lang heeft gewacht met hem te bezoeken, terwijl het niet goed met hem ging. Daarbij reageerde zij ook niet goed op signalen van zijn familie. Ze communiceert bovendien niet met hem en beslist eenzijdig over zijn uitgaven. Daarom wil hij dat de bewindvoerder en mentor wordt ontslagen. Liever ziet de man zijn nicht deze rol vervullen. Zij komt regelmatig langs, doet veel voor hem en komt op voor zijn belangen.
In orde
De kantonrechter (rechtbank Amsterdam) wijst het verzoek van de man om de bewindvoerder en mentor te ontslaan en de nicht te benoemen af. De man gaat daarop in hoger beroep bij het gerechtshof Amsterdam. Volgens de bewindvoerder en mentor is de zorg echter op orde en ook het beheer van de financiën van de man. Er is dan ook geen noodzaak om dit te veranderen, meent zij.
Gewichtige redenen
Een bewindvoerder kan worden ontslagen wegens gewichtige redenen. Dit kan op verzoek van een medebewindvoerder of degene die volgens de wet gerechtigd is om onderbewindstelling te vragen, maar de rechtbank kan dit ook ambtshalve doen. Dit staat in het Burgerlijk Wetboek. In datzelfde wetboek staat dat ook een mentor door de rechter kan worden ontslagen op eigen verzoek, wegens gewichtige redenen of omdat zij niet meer voldoet aan de eisen om mentor te kunnen worden. Ook hier kan een medementor of degene die om het mentorschap mag verzoeken het ontslag aanvragen, maar ook kan de rechter daartoe ambtshalve besluiten.
Naar behoren
Voordat het hof zich kan buigen over de mogelijke benoeming van de nicht moet het eerst beoordelen of hier sprake is van gewichtige redenen. Het hof oordeelt van niet. Het is de taak van de bewindvoerder en mentor om de vermogensrechtelijke en niet-vermogensrechtelijke belangen van de man behoorlijk waar te nemen. Volgens het hof is niet gebleken dat dit niet goed is gebeurd. Van belang daarbij is dat de bewindvoerder en mentor erkent dat zij de thuissituatie van de man eerst heeft onderschat, maar na een melding van het buurtteam en de familie adequaat heeft gehandeld, zo constateert het hof. Nu de crisissituatie van de man samenviel met de overdracht van de oude naar de nieuwe bewindvoerder, is het begrijpelijk dat deze opvolger zich eerst in het dossier moest inwerken. Na de zorgmelding heeft zij zowel de politie als het buurtteam en Veilig Thuis ingeschakeld en een goede woonvoorziening en hulp geregeld.
Verbetering
Dat het contact tussen de nicht en de bewindvoerder en mentor stroef verloopt, is volgens het hof onvoldoende gewichtige reden voor ontslag. Maar dit betekent niet dat daarin, in het belang van de man, geen verbetering mogelijk is. Hier ligt een taak voor de bewindvoerder en mentor, vindt het hof. De bewindvoerder en mentor wordt niet ontslagen en de nicht wordt niet als opvolger benoemd.